Informeel leren in het Leernetwerk ‘informeel leren in de zorg’
De ingrijpende ontwikkelingen in de samenleving roepen vragen op over wendbaarheid, duurzame inzetbaarheid en nieuwe leermogelijkheden.
Werkgroep Lerende zorgcultuur 2022 van start
Van juni 2020 tot oktober 2021 heeft een werkgroep Lerende Zorgcultuur onderzoek gedaan naar het leren binnen organisaties. Na een succesvolle presentatie willen ze in 2022 verdergaan.
Tijd voor een ander verhaal
Twaalf ouderenzorgorganisaties in Midden-Brabant werken samen aan vernieuwing om de uitdagingen van vergrijzing, zorgvraag, kosten en personeelstekorten aan te pakken. Zelfzorg en onderlinge zorg zijn essentieel.
Teun Toebes: VerpleegThuis
Teun Toebes, bewoner van een verpleeghuis, schrijft in zijn boek ‘VerpleegThuis’ over zijn ervaringen op een gesloten afdeling. Het boek staat op nummer 1 in de Libris boeken top 10, categorie non-fictie.
Teamreflectie bij Zorggroep Meander
Teamreflectie is ingezet bij Zorggroep Meander om werkdruk en ervaringen in coronatijd te bespreken. Positieve feedback leidt tot meer interesse van andere teams.
De Snuffelmuis
Harold Janssen sprak bij Leren is altijd over zijn parabel ‘De Snuffelmuis’, gebaseerd op onderzoek van Jaap Koolhaas, waarin verandering wordt verkend aan de hand van muizengedrag.
Werk- en leerboekje
Het motto ‘Leren is altijd’ benadrukt dat leren een continu proces is. Een groep deelnemers heeft onderzoek gedaan naar lerende zorgcultuur en een boekje samengesteld.
Daar zit muziek in
Op 26 oktober vond een feestelijke bijeenkomst plaats in Hoogkerk met als thema “Daar zit muziek in!” waarbij bijna 50 gasten aanwezig waren om te praten over leren in de zorg, cultuur en samenwerking.
Belangrijke leerervaringen…
Op 28 september, 5 en 12 oktober organiseerde Leren is altijd, in samenwerking met ZorgpleinNoord, een programma van drie workshops voor medewerkers die betrokken zijn bij leren en ontwikkelen in hun organisatie.
Rijnlands: je voelt aan alles dat het klopt
Op 13 oktober 2021 vond een interactief gesprek plaats over Rijnlands denken, organiseren en werken met Ruth Maas, bestuurder Zorgcentra De Betuwe.
Vertrouwen is geen blind vertrouwen…
Het thema van deze maand: vertrouwen bij zelforganisatie en Rijnlands organiseren. Betekenis, kenmerken en gedrag van bestuurders en managers worden belicht om het vertrouwensbegrip beter te duiden.
Zingen in de zorg
Maartje de Lint van Zingen in de Zorg wil de stem als instrument benutten voor beter contact met jezelf en dementerende ouderen in de zorg. Ze nodigt uit op een reis naar binnen.
Niet moeilijk doen als het niet hoeft
Nadat inmiddels heel wat functies uit het behandelnetwerk de revue zijn gepasseerd, spreken we nu met huisarts Bob Meijer over de ontwikkelingen in de ouderenzorg en de verwachtingen die hij heeft over zijn eigen rol daarin.
Werken vanuit de bedoeling
Dit maandthema benadrukt het belang van bestuurders die actief deelnemen aan het primair proces, om verbinding en kwaliteit van zorg te waarborgen.
De toekomst van ondersteuning, welzijn en zorg voor ouderen
Dit artikel brengt veranderingen in de ouderenzorg in kaart, van wonen en zorg tot financiering en arbeidskrachten. Het biedt een overzicht van de bredere context en ontwikkelingen in de sector.