Werken vanuit de bedoeling
Dit maandthema benadrukt het belang van bestuurders die actief deelnemen aan het primair proces, om verbinding en kwaliteit van zorg te waarborgen.
Verbeelding met metaforen
Metaforen prikkelen de verbeelding, verbeteren ons taalgebruik, bevorderen kritisch denken en stimuleren de ontwikkeling van nieuwe kennis.
Sleutelboekje: tien sleutels voor verandergemak
Het Van Kleef Instituut presenteert tien praktische sleutels om medewerkers in zorg en welzijn te ondersteunen bij veranderingen in hun vak.
Tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door
In het boek ‘Tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door’ doet Goos Geursen voorspellingen over autonome ontwikkelingen in de samenleving, interessant om te toetsen na bijna dertig jaar.
Leren is een manier van hoe je in het leven staat
Hoe zorg je ervoor dat je, als mens en als organisatie, onbeperkt houdbaar blijft? Dat is de centrale vraag in het boek De Leer(r)evolutie van Jeroen Busscher.
Nieuwsgierigheid op het werk
‘Nieuwsgierigheid op het werk’ benadrukt dat nieuwsgierigheid leidt tot leren, verandering en innovatie. Het boek bevat inzichten en persoonlijke ervaringen van de auteurs.
Anders vasthouden
‘Anders vasthouden’ van Wouter Hart bespreekt hoe de systeemwereld de leefwereld heeft overgenomen en professionals hun verantwoordelijkheid hebben verloren.
Het kleine innovatieboek
Het boek “Het kleine innovatieboek” van Kim Spinder biedt geen wetenschappelijke studie of implementatiemodel, maar is een gedurfd maatje voor mensen die lef hebben en anders willen denken en handelen in organisaties.
Rijnlandboekjes
Het Rijnlandboekje, geschreven door Jaap Peters en Mathieu Weggeman, introduceert het Rijnlands denken als tegenhanger van het dominante neoliberale denken in organisaties, waaronder verpleeghuiszorg en thuiszorg.
De meeste mensen deugen
Het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman presenteert een radicaal idee dat anders samenleven mogelijk maakt door vertrouwen te hebben in de goedheid van mensen.
Er zijn als leider
Het boek ‘Er zijn als leider’ benadrukt dienend leiderschap en het belang van aanwezigheid en beschikbaarheid voor medewerkers. Leiderschap omvat verschillende rollen en vereist continu leren.
Lerend organiseren
In de rubriek wordt een leerboek over leren en ontwikkelen aanbevolen: ‘Lerend organiseren’ van Joop Swieringa en André Wierdsma.
Thuis
Jan Willem Duyvendak, socioloog en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, schreef samen met vier co-auteurs het boek ‘Thuis’, dat in 2017 verscheen.
Kruip nooit achter een geranium
Organisaties in de zorg moeten de ervaring van oudere medewerkers benutten en generatiemanagement implementeren voor relevante en interessante loopbanen.
De dag door met dementie
‘De dag door met dementie’ is een aanbevolen boek over dementie, met heldere uitleg en pakkende uitspraken, dat veel informatiebehoefte in de zorgpraktijk vervult.