Technologie in de verpleeghuiszorg 1

Door Carola Janssen

Vilans en Waardigheid en trots op locatie brachten dit jaar een prachtige publicatie uit over technologie in de verpleeghuiszorg.  De ondertitel is: Inspiratiebundeling van technologische innovaties. Zie de download.

Innovaties
Innovaties volgen elkaar in een hoog tempo op en het zijn er ook veel. Daarom is het lastig om zicht te krijgen op wat er al is. Reden waarom de samenstellers een bundeling hebben gemaakt van relevante technologische innovaties. Bedoeling is de zorg voor cliënten te verbeteren én om de medewerkers hierbij te ondersteunen. De initiatiefnemers nemen zich voor deze bundeling periodiek te updaten met de nieuwste technologische innovaties.

Hoe werkt de publicatie?
Het overzicht van de technologische innovaties is opgedeeld in vijf thema’s (elk met een eigen beeldmerk):

  1. Communicatie
  2. Eigen regie
  3. Zinvolle daginvulling
  4. Ondersteuning zorgmedewerkers
  5. Veiligheid

Lezers kunnen zich aan de hand van deze thema’s oriënteren. Met icoontjes wordt geduid op de doelgroepen (zorgprofessionals, cliënten of naasten) van de innovatie. Weer andere icoontjes worden gebruikt voor het bieden van inzicht in de kosten en de moeilijkheidsgraad.

In zeker twee opzichten is de publicatie de moeite waard. De samenstellers geven sprekende voorbeelden van hoe zorgtechnologie her en der wordt toegepast. Het gaat dus om PRAKTIJK.

Verder verdient het altijd aanbeveling om van anderen te leren.

Warm aanbevolen!

Voor wie zich verder wil verdiepen is er de publicatie (2019) van VWS met dezelfde titel.