Nieuw: Inspirerend e-magazine Digivaardig in zorg en welzijn in Noord-Nederland 1
Nieuw: Inspirerend e-magazine Digivaardig in zorg en welzijn in Noord-Nederland 2

Door Stella Buurma & Carola Janssen

Digistarter of al aardig digitaal vaardig?
Er is nog zoveel te leren!

Een e-magazine met verhalen en interviews uit de regio, talloze tips en handreikingen en boordevol inspiratie om werk te maken van de digitale vaardigheden van zorg- en welzijnsprofessionals: dat is het digitale magazine Digivaardig in zorg en welzijn in Noord-Nederland. Bedoeld als een oproep aan alle zorg- en welzijnsorganisaties om zelf ook werk te maken van medewerkers die klaar zijn voor een toekomst vol digitale toepassingen en zorgtechnologie. Vers van de digitale pers!

In Noord-Nederland zijn veel mooie initiatieven en voorbeelden te vinden van organisaties die hun medewerkers helpen om digivaardiger te worden. Dat is ook hard nodig als je de cijfers bekijkt, stelt Coalitie Digivaardig in de zorg: 1 op de 10 medewerkers in de gehandicaptenzorg en zelfs 2 op de 10 medewerkers in de sector van verpleeghuizen en thuiszorg zijn digistarter. Terwijl nut en noodzaak van digitalisering en de toepassing van zorgtechnologie steeds evidenter worden, óók als een mogelijke oplossingsrichting voor de toenemende personeelstekorten. Er is dus zeker nog werk aan de winkel op dit gebied.

Wat opvalt in onze regio is dat het werkveld en het onderwijs elkaar heel goed weten te vinden. Niet alleen als het om de scholing van huidige en nieuwe zorg- en welzijnsprofessionals gaat, maar bijvoorbeeld ook op het vlak van toegepast onderzoek. Die samenwerking is bijzonder en waardevol.

In het magazine lees je meer over hoe je als organisatie slim gebruikmaakt van die beschikbare kennis in Noord-Nederland.

Nog meer inspiratie nodig?
ZorgpleinNoord nodigt iedereen uit om zich te laten inspireren en motiveren door het e-magazine Digivaardig in zorg en welzijn. Er is namelijk nog veel te leren! Je bent ook van harte welkom bij onze Expertmeetings Zorgtechnologie waar we elkaar inspireren en verder helpen met digitalisering en zorgtechnologie.

Digitale geletterdheid
Het vergroten van de digitale geletterdheid die bij zorgtechnologie een rol speelt is één van de drie programmalijnen binnen het project Versterken inzet zorgtechnologie. Dit project is onderdeel van het Convenant Thuis in het Verpleeghuis in de Zorgkantoorregio Groningen. In dit project staan drie programmalijnen centraal:

  1. visie- en strategieontwikkeling op gericht innoveren en duurzaam implementeren van zorgtechnologie voor de eigen organisatie en gezamenlijk voor de V&V Groningen.
  2. het vergroten van de bewustwording van alle medewerkers van de rol van zorgtechnologie in hun dagelijkse werk.
  3. het vergroten van de digitale geletterdheid die bij zorgtechnologie een rol speelt.

Meer informatie hierover is op te vragen bij projectleider Carola Janssen, via T: 0683190560 of via c.janssen@zinnzorg.nl.