Zelf 1

Door Cees Oprins

De meeste ouders en grootouders beleven dit moment. De kleine peuter zit in de kinderstoel. Het is tijd voor een bordje pap. Gewoontegetrouw komt de juiste dosering op de lepel en in een geroutineerde beweging gaat die naar het mondje. Maar het moment komt dat jouw (klein)kind ingrijpt. Met besliste toon roept het: Zelf! En sta er niet van te kijken als het handje midden in de pap is geslagen en de spetters om je oren vliegen. Het is een moment van bewustwording, het begin van de wil om dingen zelf te doen. Als ouder en grootouder moet je loslaten. De peuter eet zelf, ook al ziet het er niet.

Wij, de projectgroep Leren is altijd, zijn blij met deze website. Blij met overweldigende belangstelling voor de werkconferentie op 5 november. Blij met zo veel aandacht die zorgorganisaties geven aan leren & ontwikkelen. Blij met het enthousiasme dat dit allemaal teweeg brengt. Maar er is ook een lastige kant. Zeker voor leraren en mensen die een leidinggevende positie innemen. Het woord leren wordt vaak gelijkgesteld met aanleren of onderwijzen. Verhalen die mensen aansporen om te veranderen, te leren, kunnen belangrijk zijn, als stimulans. Maar de kern van leren blijft dat mensen het zelf doen. Ik wilde schrijven…het zelf moeten doen. Fout! ‘Moeten is dwang’ zei mijn moeder vroeger al. Onder dwang komen niet de beste dingen tot stand. In onze organisaties is behoefte aan een stimulerende werk- en leeromgeving. Met de extra gelden die we krijgen, grijpen we de kans om te investeren in het leren en ontwikkelen; door bestaande medewerkers, nieuwe collega’s, leerlingen en studenten. Het maakt geen verschil: leren doet iedereen en altijd.

Wij bedienen ons graag van spreuken van wijze mensen. Neem Galileo Galilei: ‘Je kunt niemand iets leren. Je kunt alleen iemand helpen het in zichzelf te vinden.’

Of die van Lao Tzu:

Go to the People;
Live among them;
Love them;
Learn from them;
Start from where they are;
Work with them;
Build on what they have.

But of the best leaders,
When the task is accomplished,
The work completed,
The people all remark:
‘We have done it ourselves’

Lao Tzu