Vanaf september 2022 kunnen volwassenen in drie jaar tijd omscholen naar verpleegkundige via het omscholingstraject BBL mbo-verpleegkundige bij Drenthe College. Goed nieuws voor studenten en het werkveld. Het werkveld is een belangrijke speler tijdens de ontwikkeling én uitvoering van deze nieuwe opleiding. De organisaties die hierbij betrokken zijn middels een adviescommissie zijn: NNCZ, Icare, Treant, Cosis, Zorggroep Drenthe, Visio, Tangenborgh, Interzorg, Derkshoes, Van Boeijen, De Trans, GGZ Drenthe, WZA en Buurtzorg. Zo zijn zorgorganisaties betrokken bij het ontwikkelen van dit flexibele BBL-traject en denken ze mee over de invulling van het onderwijsprogramma.

Aanleiding nieuw traject
Er is een tekort aan zorgpersoneel én de vraag naar omscholingstrajecten voor verpleegkundigen is groot. Tegelijkertijd ervaren veel zij-instromers een vierjarige opleiding als een te hoge drempel en sluit de opleidingsduur niet aan bij de behoefte van het werkveld. Daar liggen kansen! Voor Drenthe College reden om te starten met een driejarig omscholingstraject voor zij-instromers. Ewoud Kuilman (36) uit Meppel is een van de studenten die in september start met de opleiding. Hij werkte de afgelopen zeven jaar in een bouwmarkt: “Werken in de zorg spreekt mij enorm aan, maar daarvoor zijn diploma’s nodig. Fulltime naar school gaan kan ik mij met een jong gezin niet permitteren, dus ben ik blij met dit omscholingstraject tot mbo-verpleegkundige.”

Hoe zit dat precies?
Het driejarige BBL-programma is voor zij-instromers met een beroepsopleiding en werkervaring in een ander vakgebied. Deze zij-instromers hebben geen of nauwelijks ervaring in de zorg en krijgen daardoor geen vrijstelling voor delen van het onderwijs- en examenprogramma. Wél hebben ze de mogelijkheid om in kortere tijd de vereiste resultaten te behalen. Dit betekent dat ze sneller door de stof gaan en sneller hun examenresultaten behalen. Studeren doen zij daar waar mogelijk in eigen tempo, waarbij het leren van én met de praktijk centraal staat. De lat ligt hoog, maar voor gemotiveerde zij-instromers biedt dit de mogelijkheid om via een passend opleidingstraject het diploma mbo-verpleegkundige te behalen. Dit maakt het volgen van een opleiding aantrekkelijker, wat een bijdrage levert aan de oplossing voor een toenemend tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen. Bij voldoende aanmeldingen start deze BBL-opleiding in september en februari.

Contact
Voor meer informatie of bij vragen kan contact opgenomen worden met onderstaande contactpersonen:

Regio Assen
Margriet Fissering 
E. m.devries02@drenthecollege.nl 
M. 06-28500109

Regio Emmen
Tineke de Weerd
E. t.deweerd@drenthecollege.nl
M. 06-55961976

Regio Meppel
Karin van Engen
E. k.vanengen@drenthecollege.nl
T. 088-1883024

W. ‘Omscholingstraject mbo-verpleegkundige’ op drenthecollege.nl