Nieuwsgierigheid als de motor voor altijd en overal leren 1

Door Geke Blokzijl

Ter voorbereiding op deze column en nieuwsgierig geworden naar de letterlijke betekenis van het woord nieuwsgierig, ging ik op google-tocht. De betekenis van nieuws was me wel duidelijk, maar gierig? Ik dacht in eerste instantie aan een gierige figuur die met z’n billen op z’n zuurverdiende centen zit. Maar dat was dus niet zo. Gierig in nieuwsgierig, betekent in oud-Nederlands begerig zijn en verlangend naar….

Nieuwsgierigheid is dus belangstellend zijn, willen weten en snappen waar iets over gaat. Ieder mens is in aanleg nieuwsgierig. Dat begint zodra je op de wereld komt. Kijk maar eens hoe een klein kindje alles ontdekt.

Zowel zakelijk als persoonlijk doorleef ik een leven-lang-leren. Oorspronkelijk ben ik opgeleid tot verpleegkundige, maar door allerlei stappen en diverse studies, mag ik nu als bestuurder van Noorderzorg een mooie ouderenzorgorganisatie leiden. Dagelijks leer ik, ben ik nieuwsgierig en belangstellend naar de wereld en de organisatie. Nog steeds wil ik weten hoe dingen in elkaar zitten en zodra ik dat ontdek, verbaas ik mij soms, omdat ik dacht te weten hoe het zit en dan blijkt dat niet waar of een tikkeltje anders te zijn. Mijn nieuwsgierigheid brengt mij op het pad van wat mensen beweegt, hoe zij denken en wat zij vinden en waarom. Dat vind ik heerlijk en ook wezenlijk voor mijn werkzame en persoonlijke leven; of het nu gaat om cliënten, medewerkers of vrienden en familie.

Iedere keer dat ik meer leer, constateer ik dat ik minder weet. Er is een oneindige hoeveelheid kennis en ervaring op onze wereld. Nieuwsgierigheid helpt om die te ontsluiten. Nieuwsgierigheid is, zo bezien, de motor voor altijd en overal leren, al leidt het maar tot googlen naar oud-Nederlandse betekenissen van woorden.