Neem de tijd! 1

Door Myra Eeken-Hermans

In Westerholm heeft de Groninger BBL-gilde deelnemer Rosalie Nijlaan (42) als eerste van haar groep de versnelde opleiding voltooid. Na een intensief studietraject van slechts 14 maanden heeft Rosalie uit Sappemeer het diploma Verzorgende IG in ontvangst mogen nemen.

Neem de tijd! 2

Rosalie is een zogenaamde zij-instromer. “Ik heb jaren gewerkt bij een bank en later had ik een eigen bedrijf in huishoudelijke zorg. Als vrijwilliger werkte ik in een hospice en daardoor kwam ik in aanraking met de ouderenzorg. Ik zag dat collega-medewerkers alle tijd namen voor de ouderen en hen met maximale aandacht verzorgden. Die opleiding wilde ik ook doen.”

BBL-gildeleren
Binnen het convenant van VVT-aanbieders en een aantal opleiders is het Groninger BBL-gilde opgericht. Daarmee is het mogelijk geworden om niet in drie jaar, maar al in 12-14 maanden de opleiding tot Verzorgende IG af te ronden. Directeur Westerholm Dineke Katerberg: “Mensen worden steeds ouder en er komen steeds meer oudere mensen. Daarom is er veel personeel nodig in de zorg en ondersteuning van ouderen. Mensen die al een andere carrière achter de rug hebben, zijn meer dan welkom. Het Groninger BBL-gilde biedt voor deze zogenaamde zij-instromers een opleiding op maat, praktijkgericht, waarin de student zelf de regie voert over (de duur van) het leertraject.”

Ervaring
Toen ik solliciteerde bij Westerholm, voelde ik mij er direct thuis. Er hing een prettige en gemoedelijke sfeer en tijdens de opleiding kon ik altijd terecht bij de manager en mijn begeleiders. Iedereen nam de tijd die nodig is voor zijn of haar werk met en voor de bewoners. Het leerklimaat heb ik als prettig ervaren omdat iedereen openstaat voor feedback. Als student leren wij niet alleen van de begeleiders en ervaren krachten, maar zij leren ook van ons. Fouten maken was geen ramp, daar werd juist open en opbouwend over gesproken. Zo kon ik er goed van leren. Ik had het gevoel dat ik alles kon bespreken en dat vond ik heel prettig.

Corona
Corona maakte de opleiding heel spannend. Het was heel lastig om geen fysiek contact te hebben met andere studenten. We konden niet echt ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Iedereen werd veel op zichzelf teruggeworpen. Verder konden we ook niet veel oefenen in het skillslab. Het kostte veel meer tijd om alle vaardigheden te trainen. Aan de andere kant konden we ons door corona volledig richten op de opleiding, zonder enige afleiding.

Neem de tijd! 3

Het was bij de start mijn bedoeling om de opleiding in een jaar te doen, maar halverwege kwam er een moment dat ik dacht dat ik iets meer tijd moest nemen om dat intensieve traject goed te blijven volgen. Die beslissing maakte mij veel rustiger en toen kon ik ook veel meer genieten van de opleiding. Ik ben niet de enige zij-instromer, maar wel de eerste die nu de opleiding heeft afgerond. Sommigen zijn gestopt, anderen hebben iets meer tijd nodig.

Vooral doen!
Als ik anderen zou adviseren die voor eenzelfde keuze komen te staan dan zeg ik volmondig: Vooral doen! Ik had het jaren eerder moeten doen. Je kunt beter spijt hebben van iets dat je gedaan hebt, dan van iets dat je niet gedaan hebt. Dus: Lijkt het werken in de ouderenzorg je toch leuker dan je huidige werk of carrière? Grijp je kans en volg de verkorte opleiding tot Verzorgende IG. En probeer ook zoveel mogelijk te genieten van elke stap in je ontwikkeling!