Op woensdag 2 september 2020 ging het Gronings BBL-Gilde van start. De groep telt maar liefst 24 deelnemers. Het Gilde biedt een combinatie van werken en leren. Doel is om in een jaar tijd het MBO-3-diploma verzorgende individuele gezondheidszorg (vig)/maatschappelijke zorg te halen. Met een van de deelnemers knoopten we een gesprek aan.
1. Eerst maar even…wie is Gerelda?
Mijn naam is Gerelda van Wijk – Mollema, 37 jaar. Ik ben getrouwd en moeder van vier kinderen. Drie jongens en een meisje. Hun leeftijden zijn 11, 7, 7 en 4. Onze woonplaats is Grootegast.
Ik heb de opleiding mbo sociaal juridische dienstverlening gedaan. Zowel richting sociale zekerheid, als richting arbeidsvoorziening en personeelswerk. Maar liefst 12 jaar heb ik gewerkt bij Menzis als allround medewerkster service en klachten. Dit heb ik met veel plezier gedaan. In november 2016 maakte ik de keus om te stoppen. Mijn man werkte als kapitein in de zeevaart en was 4 weken weg en 4 weken thuis. Dit zorgde voor te weinig balans tussen werk en thuis. Vanaf 2017 was ik werkzaam in de horeca en sinds 2019 ook als huishoudelijk medewerkster in de thuiszorg. Ik heb daarnaast altijd vrijwilligerswerk gedaan, onder meer bij Humanitas, als ondersteuner voor administratieve zaken en bij de kinderopvang hielp ik bij het opzetten van een oudercommissie.
Mijn man is nu dagelijks thuis, waardoor er tijd en ruimte is gekomen voor wat ik nu graag wil. En dit leverde een mooie ontdekking op. Ik merk dat mijn hart ligt bij de ouderenzorg en dat betekent dat het roer omging. Bij- en omscholen dus. Ja, ik ben een zij-instromer en daar ben ik trots op.
2. Wat trekt jou naar de ouderenzorg?
Sinds 2019 werkte ik als huishoudelijke medewerkster bij de thuiszorg. Hierdoor kom je dagelijks bij mensen die hulp nodig hebben. Ik merkte hoe belangrijk en plezierig ik het vind om ouderen te kunnen ondersteunen. Dit spoorde mij aan om me meer te verdiepen in mijn loopbaanmogelijkheden. Na een aantal gesprekken met begeleiders van scholen, mensen uit het werkveld en door mee te lopen, heb ik de keuze gemaakt: verzorgende ig met mz. En toen kwam daar de vacature van Het Hooge Heem. Ik zag deze zelf, maar veel mensen die mij kennen attendeerden mij er ook op. Dit is het, mijn kans voor een opleiding en ervaring opdoen in een verpleeghuis.
De vraag kwam of ik ook vakantiewerk wilde doen. Dus vanaf half juli begon ik met eerst de ondersteunende rol. Wat een fantastische kans en fijn om de bewoners, collega’s en werkzaamheden alvast te leren kennen en met hen samen het werk te doen.
Vanaf 1 september start de opleiding en werk ik 3 dagen in de week als bbl-leerling en ga ik 1 dag in de week naar school.
3. Hoe bevalt het?
De eerste week staat in het teken van kennismaken. Twee introductiedagen voor alle leerlingen en stagiaires gaven een goed beeld van de organisatie.
Contact maken met de bewoners gaat mij goed af. Ik vind het fijn om er voor cliënten te zijn en iets voor ze te kunnen betekenen. Ik ben een doener en wil graag al doende leren.
Dat betekent eerst kijken, luisteren en dan pas doen. Ik werk op individueel wonen. Dit betekent dat de bewoners zelfstandig kunnen functioneren en dat je een begeleidende rol hebt. Er was geen gezamenlijke woonkamer, maar in de coronatijd is deze wel gemaakt en het is zo gebleven omdat bewoners dit heel fijn vinden.
Ik begin de dag met het lezen van de rapportages over de bewoners. Hierin staat wat gisteren gebeurd is. Daarna rolt de dag vanzelf. Het werk is breed en vergt veel kennis en vaardigheden. In de praktijk leer ik al een boel. Gaandeweg leer ik de mensen goed kennen en haak ik zoveel mogelijk in op wat hun wensen zijn. Iedereen is anders!
4. Je bent deelnemer aan de eenjarige opleiding van het Gronings BBL-Gilde? Hoe was de start?
‘t Was fijn, maar ook wel spannend. Nadat ik was aangenomen zag ik uit naar hoe je theorie en praktijk aan elkaar kunt knopen. Leren is groeien. Ik zie dat ook bij de andere deelnemers. We hebben gesproken over de verwachtingen van de opleiding en wat we voor elkaar kunnen betekenen. En er is kennisgemaakt tussen de docenten en de begeleiders.
Wat ik prettig vind, is dat we een dag per week bij elkaar zijn en daardoor op onderdelen kunnen samenwerken. Sommige studiegenoten hebben ervaring als helpende en anderen zijn blanco. Het is een gemengde groep en dat maakt het heel leuk.
5. Een kenmerk van het Gronings BBL-Gilde is de combinatie tussen praktijkleren (leren van collega’s), leren tijdens een schooldag, e-learning, leren van studiegenoten en meer. Wat trekt jou hierin aan?
De studieduur van 1 jaar maakt voor mij de drempel lager om de stap te nemen. Ik zie dat Het Hooge Heem en het Gilde zich voor 100% inzetten om dit project te laten slagen. De mensen zijn open en benaderbaar. De lijnen zijn kort, we kunnen alles vragen en er is tijd en ruimte voor coaching. Dit alles geeft mij vertrouwen. We zijn met vier deelnemers vanuit Het Hooge Heem en de begeleiding is daar super goed geregeld. De eerste 8 weken staan in het teken van leren, begeleiden maar ook kennismaken met de rest van organisatie. Je voelt je gezien door iedereen en dat is mooi. Zo weet je op allerlei gebied bij wie je kunt aankloppen.
Alle deelnemers van de grote groep zijn volwassen. Ze hebben bewust voor de opleiding en het beroep gekozen. Dit maakt dat iedereen gemotiveerd is en dat werkt prettig samen. Het is fijn dat we gezamenlijk les krijgen, maar daarnaast ook in groepen werken. De deelnemers helpen elkaar over moeilijke drempels heen. Hoe aantrekkelijk is het dat ik een studiegenoot kan vragen: wil jij mijn opdracht even lezen en feedback geven?
Het zal niet altijd makkelijk zijn. Verdieping in ziekteleer, ziektebeelden en de daaraan verbonden zorgbehoefte lijken mij bijvoorbeeld taaie kost. Maar ik kom er wel doorheen. Voorlopig zie ik alles vooral als een uitdaging.
6. Het Gilde belooft je een intensief jaar om het diploma van verzorgende ig te halen. Zie je er tegenop?
Tijdens mijn sollicitatie vertelde ik al dat ik graag voor iedereen klaarsta en met liefde werk op mijn schouders neem. Geen probleem hoor, want ik koos er zelf voor. Maar dit jaar gaat het anders, want nu heb ik meer tijd voor mezelf nodig. Mijn kantoor is getimmerd, de opvang voor de kinderen is geregeld, inclusief de back-up voor het geval de kinderen ziek worden. De sportclubs van de kinderen weten dat ik dit jaar minder actief zal zijn. Familie en vrienden zijn ook allemaal op de hoogte. Ik vind het heerlijk om naar feestjes te gaan of die te geven, maar alles gaat nu eerst op een lager pitje. De kans en de keuze voor dit traject geeft mij de mogelijkheid om het beroep te gaan doen dat ik graag wil. Daarom gaan mijn schouders eronder. Ik ben superblij met dit traject. Na één jaar diplomeren is een ‘win voor drie’; voor mij, voor Het Hooge Heem en voor de bewoners.
7. Tot slot: Jouw favorieten: favoriete boek, favoriete speelfilm, favoriete tv-programma, favoriete muziek, favoriete sport, favoriete gerecht, favoriete … (je hoeft ze niet allemaal te doen hoor).
Een avond naar het theater (cabaret of een leuke musical) maakt mij vrolijk. Het lezen van een boek van Jjll Mansell of Tess Gerritsen. Liefst in de zon met een glas wijn erbij. Lekker uit eten met mijn man of met vriendinnen in een tapasrestaurant vind ik ook gezellig en lekker.
Een mooi artikel. Helder en duidelijk.
Trots op mijn dochter.
Wauw….wat ben je een positief mens, Gerelda….ik zal je helpen wanneer je dat nodig hebt….Superleuk interview
Mooi zeg, veel succes!
Beetje laat lees ik mer plezier je interview inmiddels ben je geslaagd – proficiat- veel werkplezier in Het Hooge Heem.