Aan het woord: Lieke Stol 1

Lieke Stol is verzorgende bij Zorggroep Groningen. Zij werkt op de Parkinsonafdeling.

Aan het woord: Lieke Stol 2

Je leert mensen lezen’
Ook al werk ik al 11 jaar in de Parkinsonzorg, ik leer elke dag nog wel iets nieuws: over medicatie, over de nuances in ziektebeelden. Je leert mensen lezen.  Ik bedoel daarmee dat ik heb geleerd mijn ogen en oren goed de kost te geven. Gezichtsuitdrukkingen van cliënten grijp ik aan om in gesprek te gaan: ‘hoe is het vandaag? kan ik iets voor u doen?’

De meeste van onze bewoners zijn heel ziek, maar desondanks proberen ze er toch het beste van te maken. Wij zijn er om dat te ondersteunen. Je leert trouwens wel om te waarderen wat je zelf allemaal kunt omdat je gezond bent. Maar mijn grootste leerervaring is toch wel het op waarde schatten van iemands eigen regie.

Mensen met de ziekte van Parkinson voelen zich vaak opgesloten in hun lichaam. Iemand die gezond is denkt niet na over wat hij wel of niet kan, die dóet het gewoon. Ik heb geleerd dat je mensen het meeste helpt wanneer je hen in staat stelt dingen zelf te doen. Bij ons woont een meneer die graag tekent en schildert. Als hij zijn eigen teken- en schilderspulletjes klaar moet zetten, is hij, voor hij aan schilderen toekomt, al te moe om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Maar als ik ’s ochtends het teken- en schildergerei voor hem klaar zet, kan hij meteen zijn gang gaan zoals hij zelf wil. Zo’n kleine moeite neemt voor hem een hoop frustratie en verdriet weg. De positiviteit die daaruit voortkomt maakt mijn werk niet alleen makkelijker, maar ook leuker. De dankbaarheid van onze bewoners is groot, zeker als we hun individuele behoeften kennen en daarop weten in te spelen. We hebben een prachtig beroep toch? Ik zou werkelijk niet weten wat ik anders zou willen doen.Met dank aan Lieke en haar collega Kirsten Mundendam (afdeling marketing & communicatie).