Aan het woord: Elise Gerrits 1
Aan het woord: Elise Gerrits 2

Zorg en technologie gaan hand in hand
Afgelopen juli mocht ik van Hogeschool Saxion mijn diploma als HBO-V’er Gezondheid en Technologie in ontvangst nemen. Gezondheid & Technologie is een studieroute binnen de Opleiding tot verpleegkundige. Deze route is gecreëerd binnen de HBO-V omdat zorg en technologie steeds meer hand in hand (moeten) gaan.

Mijn mooiste ervaring met het inzetten van technologie was tijdens mijn laatste stage op de dialyse-afdeling. Dialysepatiënten moeten zich houden aan een complex dieet omdat de nieren schadelijke stoffen uit het voedsel niet meer filteren. Uiteraard vergt dit veel aandacht voor de voeding. Je moet al die dingen niet alleen weten, maar je moet ze ook onthouden.

Om de mensen hierbij te helpen is een app ontwikkeld waarin deze informatie spelenderwijs kan worden bijgebracht. Deze app kon op de iPad van de afdeling geïnstalleerd worden en tijdens de dialyse ging ik er samen met de cliënt mee aan de slag. Al na een week merkte ik de groeiende bewustwording. Een cliënt zei tijdens de artsenvisite: ‘Mijn kalium zal wel wat aan de hoge kant zijn want ik ko deze week niet van de chocola afblijven.’

Dit bevestigde voor mij dat technologie niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn, maar wel heel effectief. Ik zal deze ervaringen ook meenemen in mijn huidige baan als wijkverpleegkundige bij de NNCZ en mij blijven inzetten voor het gebruik van technologie in de zorg.