Een Wolk van techniek 1

Door Michelle de Vries

Vanaf oktober 2021 zijn wij binnen Woonlandschap de Leyhoeve Groningen gestart met het implementeren van de Wolk heupairbag. Wij hebben 5 bewoners uitgezocht en hierbij rekening gehouden met de inclusie- en exclusiecriteria. Dit zijn de randvoorwaarden waaraan de bewoner moet voldoen om voor de heupairbag in aanmerking te komen. Denk hierbij aan: de bewoner is valgevaarlijk en valt meer dan 2 keer per maand, de bewoner kan niet bedlegerig of rolstoelafhankelijk zijn, de bewoner moet akkoord zijn met het dragen van de Wolk en de bewoner moet de Wolk passen (4 maten, S, M, L en XL).

De eerste heupairbag ter wereld!

De Wolk heupairbag is dé slimme heupbescherming om heupfracturen te voorkomen bij kwetsbare ouderen.

Nederlandse hi-tech innovatie
Onzichtbaar en comfortabel onder alle kleding
Eenvoudig in gebruik
CE-gecertificeerd als persoonlijk beschermingsmiddel
Een Wolk van techniek 2

Harde vallen
Hieronder zie je een voorbeeld van het ‘Dashboard’. In dit dashboard kunnen de Wolk’s gekoppeld worden aan de bewoners en kunnen wij precies zien of de Wolk is afgegaan, welke kant de airbag is uitgeklapt en zelfs hoe hard de bewoner gevallen is. Bij een zeer harde val kunnen we concluderen dat dit waarschijnlijk een heupfractuur was geweest en dat we deze dus waarschijnlijk hebben kunnen voorkomen. Zoals je op de afbeelding hieronder kan zien, zijn er in elk geval 4 zeer harde vallen geweest. Ook is de Wolk af en toe te laat af gegaan, dit is altijd bij een zachte val omdat de Wolk twijfelt of het wel of geen val is op de heup. Hierdoor kan hij dan te laat af gaan. Wel wordt er gezegd dat dit nooit een heupfractuur zal zijn omdat de val of niet op de heup is, of te zacht is.

Een Wolk van techniek 3

Zachte baten
Het mooie aan de Wolk vind ik vooral de ‘zachte baten’. Valgevaarlijke bewoners kunnen vaak veel stress opleveren voor het zorgpersoneel, maar ook angst creëren bij de bewoner zelf. Hoe vaak wordt er wel niet tegen een valgevaarlijke bewoner gezegd; ‘Blijf maar even zitten hoor mevrouw’, of medewerkers blijven continu achter bewoners aanlopen omdat je niet wil dat iemand komt te vallen en hier letsel aan overhoudt. Belangrijk effect van de Wolk is dat heupfracturen voorkomen kunnen worden waardoor de bewoners zelfverzekerder worden en hierdoor een stuk vrijheid terug krijgen en ook voelt zorgpersoneel zich vertrouwder om een bewoner alleen zijn gang te laten gaan.

Qua harde baten zullen we het kunnen zien in de cijfers. Zoals de vier harde vallen, die wellicht heupfracturen hebben kunnen voorkomen, en minder stress bij zorgpersoneel wat op lange termijn wellicht ziekte zou kunnen voorkomen.

Een Wolk van techniek 4