De dag door met dementie 1

Door Cees Oprins

In 2016 verscheen ‘De dag door met dementie’ van Anneke van der Plaats en Dick Kits.

Anneke van der Plaats is sociaal geriater, maar niet meer praktiserend. Dick Kits was ondernemer in de zorg. Over dementie is inmiddels een respectabel aantal boeken verschenen. Samengebracht wel een volle boekenplank. De vraag kan zijn hoe je uit die veelheid een keus maakt. Wij merken dat in de handelingspraktijk van zorg & ondersteuning van dementerenden de informatiebehoefte groot is: bij studenten, medewerkers, vrijwilligers en naasten. Waar begin je dan mee? De dag door met dementie munt uit in toegankelijkheid en vormgeving en is alleen al daarom een aanbeveling. Naast een heldere uitleg over wat in ons brein wel en niet (meer) gebeurt, lezen we een veelheid aan pakkende uitspraken. Bijvoorbeeld: ‘Dementie is meer dan vergeten. Het is ook het verlies van je denkend vermogen en niet meer kunnen kiezen.’ Of deze: ‘De bejegening en de omgeving zijn van sterke invloed op het gedrag van mensen met dementie.’

Erik Scherder schreef het voorwoord. Hij noemt het boek een pagerunner; je leest het in één adem uit. Leuk detail: het boek wordt binnenkort ook uitgegeven in China.

Nota Bene
Dick Kits is op 5 november te gast in de werkconferentie met het onderwerp Leren is contact aan de hand van zijn nieuwe boek: Contact.